strategische gemoedsroutes
woensdag, 17 augustus 2011 10:52

Vraag je je weleens af waarom je elk jaar een strategie zit te schrijven? En waarom die dan al na vier weken is verouderd? Of waarom je er nooit meer naar omkijkt? Of waarom er geen haan naar kraait als je niet haalt wat je daarin als doel hebt gesteld?

Oude vormen van strategieontwikkeling zijn hopeloos achterhaald. Hier zijn nieuwe, praktische methoden.

 

 
Reacties (2)
Tijdas reactie op Ingmar
2donderdag, 18 augustus 2011 12:23
Goos
Zijn de vormen op een tijdas te zetten?
Interessante vraag, Ingmar. Ik ben geneigd te zeggen: ja, mits…
1. Mits we beseffen dat de periode van multipliciteit die we nu ingaan alle mogelijke vormen mogelijk maakt. Wat praktisch nut heeft…, niet die ene Grote Waarheid meer, maar veel locale en tijdelijke…, je weet wel.
In sommige gevallen zal ‘zelfs’ de lineaire aanpak van nut zijn. Namelijk in situaties die simpel en voorspelbaar zijn. Alles onder controle. Dat geldt overigens voor steeds minder markten en contexten. Denk aan good old Zygmund Bauman (UK socioloog) die zei dat je vroeger in een systeem geboren werd en er dan zeker van kon zijn dat die jou zouden overleven. Voorbij. Tijdens jouw leven verschuiven de panelen continu.
2. Mits we het concept van de vangrails mogen toepassen op in principe alle andere vormen van strategieontwikkeling. En wel in iedere situatie met zijn eigen scherpte en ‘mate van dwang’. Overall geldt voor alle vormen na de lineaire de mantra: handel steeds zo dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Bij de laatste draait het dan sterk om kansgericht werken, i.p.v. problemen proberen op te lossen. Toekomst scheppen i.p.v. het verleden herstellen.
Cheers
Goos
Tijdas
1donderdag, 18 augustus 2011 09:11
Ingmar de Lange
Hoi Goos,

Een mooi, handig overzicht.

Klopt het dat de vormen op een tijdas naast elkaar te zetten zijn?

Groet!

Ingmar

Voeg je reactie toe

Je naam:
Onderwerp:
Reactie: