resultaat werkt beklemmend
vrijdag, 02 september 2011 08:15

Interessant artikel in de Volkskrant deze week.
Onderzoek van Erik Bijleveld (soc. psych. Universiteit Utrecht): Als de favoriet de trofee niet ziet tijdens de finale (bijv. omdat die trofee niet - zoals gebruikelijk bij sommige sporten - staat te glimmen naast het veld GG), is hij minder afgeleid en zal hij minder snel verliezen van een underdog.

Mijn interpretatie: hou het doel c.q. het gewenste resultaat figuurlijk in je achterhoofd en niet in je voorhoofd. Resultaatgericht werken beklemt de geest. Het woord zegt het al: resultaat is een gevolg ergens van. Het gaat om het proces.

Om maar even bij sport te blijven: Rico Schuijters beschrijft aandachtscirkels waar je sporters op kunt trainen: wie tijdens de wedstrijd vooral bezig is met de vraag ‘wat doe ik hier?’ maakt niet veel kans, wie kan focussen op de binnenste cirkels wel. Eén bal vooruit denken. In het moment zijn.
Anders wint de angst om te verliezen het van de drive om te spelen. Bovendien leert de coach je ook wat het is om gemakkelijk in die flow te kunnen blijven door de ervaring te verankeren en deze tijdens de wedstrijd gemakkelijker op te kunnen roepen (een NLP-methode). Waterpolocoach Robin van Galen paste het toe bij de meiden die goud wonnen op de Spelen in Peking.

Bal voor bal. Zelf gebruik  ik in coaching het idee van de small gains, ofwel 'waar zou je op korte termijn al blij mee zijn? Praktisch, haalbaar. Geen grote doelen in je voorhoofd. Het lijkt sterk op planning met tussendoelen uit de blogpost van 17 augustus.

Enfin, dat heb je met de bevindingen van (sport)psychologen. Daar zijn voetballers waarschijnlijk nog niet aan toe. En mensen in organisaties? Hoeveel vakprijzen heb jij al gewonnen? Hoe ging dat?
 

 

Voeg je reactie toe

Je naam:
Onderwerp:
Reactie: